2011. szeptember 18., vasárnap

FÜSTÖLTSAJTOS BROKKOLITORTA

Ezt az ételt sosem fogom megunni!:) A fiúk persze nem rajongnak érte, mert ugyebár brokkoli van benne, és én nem tudom miért, de a gyerekek irtóznak a zöld színű zöldségektől (sóska,spenót, stb...) A férjem viszont IMÁDJA!
Nem bonyolult, de ritkán fordul elő,hogy minden van hozzá, megfelelő mennyiségben.....
Hozzávalók:
A tésztához:
* 100 g margarin vagy vaj
* 400 g liszt
* 2 dl tejföl
* 1 tojássárgája
* 1 csipet só
* 1 cs. sütőpor

A töltelékhez:
* 800 g brokkolirózsa (megtisztítva ennyi, de lehet mirelit brokkolirózsa is)
* 2 dl tejföl
* 15 dkg füstölt sajt (lereszelve)
* 1 egész tojás+1 tojásfehérje
* pici őrölt szerecsendió
* kevés őrölt bors
* 1 csokornyi petrezselyem
* só, ízlés szerint (figyeljünk arra,hogy a füstölt sajt már eleve sós!!!!!!!!!)


Egy tálba összemorzsolom a sütőporos liszttel a vajat. Hozzáöntöm a tejfölt, tojássárgáját, majd ízesítem sóval. Letakarva pihentetem a tésztát 1/2 órán át.
Közben megtisztítom a brokkolirózsát, és előfőzöm. Én forrásban lévő sós vízben szoktam,m és csak pár percig,hogy már puha, de mégis ropogós maradjon, ne málljon szét....Aztán leszűröm, és átöblítem hideg vízzel, úgymond sokkhatásként. :)
Kikeverem az "öntetet" is. A tejfölben elkeverem a fűszereket, a tojásokat, majd belereszelem a sajtot, és beleaprítom a petrezselyem zöldjét is.
A sütőt előmelegítem. Ha gázsütőben sütöm, akkor én 4-esre szoktam venni, ha pedig hőlégkeverésese elektromos sütőben (mert most már az van), akkor pedig 180 fokra.
A tésztát kinyújtom nagyjából, és a kivajazott, kilisztezett tortaformába teszem a vajas nyers tésztát. Aztán eljátszadozom vele. Úgy kell kibélelni a  formát, hogy ne csak az alján legyen, hanem végig az oldalán is. Ha ez megvan, villával megszurkálom az alját, és zsupsz a sütőbe, míg el nem kezd színt kapni a tészta. (kb 10 perc)
Ha eljutottam eddig a pontig, akkor kiveszem a tésztát, ráborítom a brokkolit, megigazgatom, és nyakonöntöm az öntettel. Villával picit megmozgatom a brokkolirózsákat, hogy könnyebben befolyjon közé is. Aztán tovább sütöm. Én a gázt le szoktam venni ilyenkor már 3-asra. A hőlégkeverésnél hagytam a hőfokot.
24-es tortaformát tölt ki teljesen. Mivel én most 1 kg brokkoliból készítettem, a 26-os formámba sütöttem:)
Kb 15-20 percig kell sütni, de ezt lehet látni a tetején. Nyers semmiképp se lesz, hisz a tésztát elősütöttem, a brokkolit megfőztem:)
Ezután már csak a tortaforma kapocs részét kapcsolom ki, és általában átteszem egy tálcára, felvágás előtt, hogy ne a tortaforma alját vagdossam össze:) Nagyon laktató! Tálalási díszítésnek a paradicsomot és petrezselymet ajánlom.

DIÉTÁS VERZIÓ:
Annyit változtatok az előző recepten, hogy a 400 g finomliszt helyett 320 g teljes kiőrlésű- és 80 g finomlisztet használok. Tejfölt pedig mindenképp csak 12 %-osat. (Mondjuk én eleve mindig azt használok)
Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!!!!!!!!!!!