2011. december 31., szombat

KÓKUSZTEKERCS

Hozzávalók:
Kekszes részhez:
  •  500 g háztartási keksz ledarálva
  • 210 g porcukor
  • 30 g kakópor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kis tej
Töltelék:
  • 100 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • 100 g kókuszreszelék
A "tésztához" összekeverem a szárazanyagokat, és fokozatosan adok hozzá tejet, miközben gyúrom össze. Ha egybeáll már, de még nem ragacsos a massza, akkor jó.
A krémnél habosra keverem a vajat a cukrokkal, majd belekeverem a kókuszreszeléket is.
Gyúródeszkára sütőpapírt vágok. Picit behintem porcukorral. Erre nyújtom ki a kekszes tésztát. Aztán rákenem a krémet, és a sütőpapír segítségével feltekerem. Kidermesztem hideg helyen, pár órán át, és ferdén szeletelem.
Egyik kedvencem!!!!!!:)









2011. december 14., szerda

KRUMPLIS POGÁCSA

Hozzávalók:
  • 25 g élesztő
  • pici cukor
  • 500 g liszt
  • 1 evőkanál só
  • 150 g margarin
  • 1 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 2 dl tejföl
  • 250-300 g főtt, áttört burgonya
  • szóráshoz: magvak vagy reszelt sajt
A krumplit héjában főzöm meg, majd megpucolom és jól áttöröm. Az élesztőt összemorzsolom,és nagy csipet cukrot rászórok, és elfolyósítom vele. A lisztet a margarinnal jól elmorzsolom, és mehet rá a só, tojás, tejföl, és a főtt krumpli, nameg az elfolyósított élesztő. Jól összedolgozom, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem. aztán kb. 1,5-2 ujjnyi vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, majd lekenem egész tojással. Megszórom magokkal, vagy sajttal.
Hagyom még egy negyed órát kelni a tepsin is.
Ennyi idő elég is,hogy felmelegedjen a sütő, amit 180 fokra állítok. Mondanám az időt, hogy meddig sütöttem, ha néztem volna az időt....:S A szezámmagos és lenmagos verzióim picit hókábbak lettek, a tökmagos és napraforgómagosak pedig túlsültek:D
Na, majd legközelebb talán eltalálom az arany középutat!:) Íze nagyon finom, állaga puha, szivacsos szerkezetű!:)
Jó étvágyat hozzá!