2012. január 25., szerda

PIZZA

Sokan kértétek privátban,hogy írjam le a bevált pizzareceptemet, hát megteszem:)
Hozzávalók 4 kör pizzához:

  • 1 kg liszt
  • 50 g friss élesztő
  • 2 csapott evőkanál só
  • 10 g cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • őrölt feketebors
Az élesztőt nem futtatom fel, hanem belemorzsolom a langyos vízbe, amivel kikavarom,belerakom a cukrot, hozzáöntöm az olajat, majd beleszitálom a lisztet, rá a só, bors, oregánó és egybedolgozom. Duplájára kelesztem.
Aztán annyi felé veszem, amekkorát, és amennyit akarok sütni. Ez átlag 4 körpizzára elég. Kinyújtott állapotban, tepsin még 1/4 órán át pihentetem, és csak utána pakolom meg feltéttel. Én sütőpapírt rakok alá, valaki olajjal keni meg a sütőlemezt...

Ha diétásabbá akarom varázsolni, vagy teljes kiőrlésű lisztre váltom a finomliszt 3/4-ed részét, vagy csak 3-4 evőkanál búzakorpát keverek a finomliszthez. Cukor helyett pedig fruktózt adok az élesztőhöz.


Tonhalas pizza (Milán és Iván fiam kedvence):
  • 2 doboz tonhalkonzerv
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
  • bazsalikom
  • bors
A tonhalat lecsöpögtetem, és szűrőben hagyom. A tejfölt kikavarom a fűszerekkel, citromlével, majd belekeverem a tonhalat.

Tonhalas pizza elkészítése: a tészta pihentetése után megkenem  paradicsomszósszal, majd rákenem a tejfölös-tonhalas krémet, és ráreszelek sajtot, és 180°C-os sütőben készre sütöm. Pizzamozzarellával is finom,és aki szereti, mehet rá még kapribogyó is. A fenti kép ennek a pizzának az ábrázolása.
Tészta és tonhalas krém receptje Sthal Judit könyvéből való.

Sonkás-gombás pizza:

Zalán fiam kedvenc pizzája, ami nem más mint pizzatésztára kent paradicsomszósz. Rá szendvicssonka szeletelve, lecsöpögtetett konzervgomba, mirelit kukorica, foghagyma kinyomva, reszelt sajt.
A képen látható pizzán nincs gomba.

Magyaros pizza (párom kedvence):

Pizzatésztára kenni paradicsomszószt, arra mehet baconcsíkok (mostanában ez nálunk elmarad:( ), hagymakarikák, főtt tojás szeletek, kolbászkarikák, reszelt sajt.



2012. január 21., szombat

KOLBÁSZOS SPAGETTI

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • 250 g kolbász
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • bors
  • 1,5 dl víz (vörösborral még jobb)
  • 1 evőkanál friss bazsalikom
  • 1 evőkanál friss petrezselyem
  • 300 g spagetti
  • reszelt sajt
  • ketshup
A hagymákat apró kockákra vágom, és kevés hevített olajon megpirítom, és erre dobom a kolbászkarikákat. Sütöm tovább, majd felengedem a sűrített paradicsommal és a vízzel. Sózom, borsozom, és lassú tűzön besűrűsödésig főzöm. Ha friss a zöldfűszerem, a vége felé adom csak hozzá, ha szárított, abból elég az egy púpozott kiskanálnyi is, és azt már az elején adom hozzá. Nagyon gyors, mert ennyi idő alatt meg is tudom főzni a tésztát, és már lehet is tálalni. Parmezánsajttal is meg lehet szórni, bár nekünk általában csak trappistára vagy edamira futja. Mehet még bele olíva bogyó is, ha bolondítani akarjuk:)
Ketshup ezen  az ételen olyan, mint hab a tortán:)
Ma a gyerekek óvodai jelét, a kezdőbetűt, páromnak pedig szivet rajzoltam:)