2011. június 22., szerda

VIRSLIS BUKTA

Nálunk ez egy igen gyakran elkészített finomság, náluk ez váltja ki a hotdogot!:)
Nem szoktam túl bonyolultan készíteni, szóval bátran nekiállhat bárki, nem egy ördöngősség!:)
Kelt tésztát készítek, 1 kg-nyi liszthez írom a mennyiséget, nekünk ez kell, ha vacsira és reggelire is szeretnénk enni belőle, hisz 5-en vagyunk. aki sokallja, felezze, vagy negyedelje az adagot;)
Hozzávalók:
* 1000 g liszt (lehet kevert is, mármint finom-, és rozsliszt, vagy finom- és grahamliszt keveréke, de akkor vegyünk picit vissza a vaj mennyiségéből!:) )
* 6 dl tej
* 50 g élesztő (frissről beszélek!)
* nagy csipet cukor
* 1 ek. só
* 150 g sütőmargarin, vagy vaj
* mustár
* kb 1 kg virsli

Tej-élesztő-cukor-pici liszt: ezekből kovászt készítek. Közben nagy kelesztőtálba szitálom a lisztet, majd belerakom a sót, és jól elkeverem. Közepébe kis mélyedést készítek, és abba öntöm a már felfutott élesztőt. Általában kézzel gyúrom össze, amíg szép, egynemű tésztát nem kapok, ami gombóccá egybe nem formázható, el nem válik az edény falától. Aki akarja csinálhatja ezt géppel is:)
Hagyom a tésztát lefedve pihenni, amíg duplájára nem kel.
Közben előkészítem a gyúródeszkát, a nyújtófát, lisztet a szóráshoz, pici szezámmagot is pirítok olaj nélkül serpenyőben. Előkészítem a mustárt is, és szükségem lesz egy felvert tojásra, meg egy ecsetre, ja és késre, vagy pizzavágóra. A virslit is le kell bőrözni, és a kívánt méretre darabolni, ha esetlen nagynak vélem.
Szóval mikor már szépen feljött a tészta, a gyúródeszkára borítom, és szépen kinyújtom, nem túl vékonyra, olyan 1 cm-es vastagságúra. Ezután jön a méricske. Ráhelyezek egy virslit, és pici ráhagyást számolva, de tényleg csak picit, mindkét oldalt, szépen levágok egy csíkot. és így végig csíkolom az egész tésztát.
Aztán a csík legaljára egy vékony sávban mustárt kenek, ráhelyezem a virslit, majd feltekerem a tésztát, addig, míg lesz fedéspont, majd levágom a felesleget, és úgy helyezem a buktát a tepsibe,hogy ez a fedéspont pont alul legyen. Mondjuk ha ez a méret adott, akkor előre fel is kockázhatom a  tésztát, de "szabdalhatom" menet közben is. Nekem ez hangulatfüggő. A buktákat nem túl szorosan teszem egymás mellé, ez nem lekváros bukta, ami úgy klassz, ha egybekel sülésnél............Szóval picit még hagyom kelni a tepsin is, annyi idő pont elég, míg mondjuk egy másik tepsinyi adagot feltekerészek.
Aztán a kész buktákat lekenem tojással,majd megszórom szezámaggal, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöm. Ha van ideje kihűlni, akkor én ezt úgy szoktam,hogy egyből lefedem konyharuhával, így nem keményedik meg, hanem puha marad a bukta........Tegnap nem soknak volt ideje kihűlni, rájártak a gyerekek..............:)

Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!

2 megjegyzés: