2011. március 14., hétfő

MÁRVÁNY KUGLÓF

Jó múltkorában, elkönyveltem, hogy reggel majd esznek müzlit a gyerekek, nem sütök kenyeret, majd, csak másnap. Aztán leesett,hogy a párom megy még reggel túlórázni, kell vinnie valamit. Mondanom se kell,hogy már késő este volt, így nem álltam neki kenyeret sütni. Így erre a kuglófra esett a választásom.
Hozzávalók:
* 250 g cukor
* 250 g vaj v. sütőmargarin
* 1 cs. vaníliás cukor
* 4 tojás
* 400 g liszt
* 100 g étkezési keményítő
* 1 cs. sütőpor
* 1 csipet só
* 1 dl tej
* 0,5 dl rum
* 2 evőkanál kakaópor

Tetejére vagy olvasztott csokoládé, vagy porcukor.

A cukrokat a puha vajjal kihabosítjuk, majd állandó kevergetés mellett egyenkét hozzáadjuk a tojásokat is. Majd a tejet is és a rumot is belekeverjük és óvatos mozdulatokkal elvegyítjük benne a sós-keményítős lisztet is. Az így kapott masszának az  1/3-át kivesszük, és belekeverjük a kakaóport.
Kizsírozott és kilisztezett kuglófformába öntjük felváltva a világos és sötét masszát. Majd egy villával megkeverjük, nem sokszor, csak egy határozott mozdulattal.
Tűpróbáig sütjük, előmelegített, 180 °C-os sütőben.
Ha nem akarjátok,hogy ilyen púpos legyen az alja, mint nekem, akkor ahogy kisült, lisztezzétek meg a tetejét, majd borítsátok pofára az egészet, de még ne vegyétek le róla a formát, csak akkor, ha kihűlt.
Elvileg lehetne az egészet leönteni csokival, mi csak porcukorral hintettük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése