2012. január 25., szerda

PIZZA

Sokan kértétek privátban,hogy írjam le a bevált pizzareceptemet, hát megteszem:)
Hozzávalók 4 kör pizzához:

  • 1 kg liszt
  • 50 g friss élesztő
  • 2 csapott evőkanál só
  • 10 g cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • őrölt feketebors
Az élesztőt nem futtatom fel, hanem belemorzsolom a langyos vízbe, amivel kikavarom,belerakom a cukrot, hozzáöntöm az olajat, majd beleszitálom a lisztet, rá a só, bors, oregánó és egybedolgozom. Duplájára kelesztem.
Aztán annyi felé veszem, amekkorát, és amennyit akarok sütni. Ez átlag 4 körpizzára elég. Kinyújtott állapotban, tepsin még 1/4 órán át pihentetem, és csak utána pakolom meg feltéttel. Én sütőpapírt rakok alá, valaki olajjal keni meg a sütőlemezt...

Ha diétásabbá akarom varázsolni, vagy teljes kiőrlésű lisztre váltom a finomliszt 3/4-ed részét, vagy csak 3-4 evőkanál búzakorpát keverek a finomliszthez. Cukor helyett pedig fruktózt adok az élesztőhöz.


Tonhalas pizza (Milán és Iván fiam kedvence):
  • 2 doboz tonhalkonzerv
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
  • bazsalikom
  • bors
A tonhalat lecsöpögtetem, és szűrőben hagyom. A tejfölt kikavarom a fűszerekkel, citromlével, majd belekeverem a tonhalat.

Tonhalas pizza elkészítése: a tészta pihentetése után megkenem  paradicsomszósszal, majd rákenem a tejfölös-tonhalas krémet, és ráreszelek sajtot, és 180°C-os sütőben készre sütöm. Pizzamozzarellával is finom,és aki szereti, mehet rá még kapribogyó is. A fenti kép ennek a pizzának az ábrázolása.
Tészta és tonhalas krém receptje Sthal Judit könyvéből való.

Sonkás-gombás pizza:

Zalán fiam kedvenc pizzája, ami nem más mint pizzatésztára kent paradicsomszósz. Rá szendvicssonka szeletelve, lecsöpögtetett konzervgomba, mirelit kukorica, foghagyma kinyomva, reszelt sajt.
A képen látható pizzán nincs gomba.

Magyaros pizza (párom kedvence):

Pizzatésztára kenni paradicsomszószt, arra mehet baconcsíkok (mostanában ez nálunk elmarad:( ), hagymakarikák, főtt tojás szeletek, kolbászkarikák, reszelt sajt.



5 megjegyzés:

  1. Megsütöttem,nagyon finom lett,köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagy jóindulattal sem nevezném pizzának...

    VálaszTörlés
  3. Balgon! Mi volt a bajod vele? A tészta, vagy a töltelék?:)

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon tetszenek! Mindet megkóstolnám sorban... :)
    Tetszik az oldalad! :)

    VálaszTörlés