2011. február 25., péntek

ÍZES PÁRNA

Vizsgatételek között olvastam, és ki akartam próbálni, gondoltam, akkor ma a családnak nem kenyeret sütök,hanem ezt. Lenegyedeltem az anyaghányadot, nem akartam 1 kg lisztet és 1 kg margarint áldozni olyanra, ami ki tudja még,hogy hogy fog sikerülni!
Szerencsére nagyon finom volt! Ezen gyakorolhattam a még csak elméletben látott szimpla és dupla hajtogatást is.
Egy dolgot jegyeznék még meg. Ha megjavul az elektromos sütőm, abba fogom sütni, és nem az előírt módon,mert így nem tud elég nagyra megnőni,csak gyorsan megsül. A sütő hőmérséklete miatt nem lett nagy az enyém. A másik,egy kis porcukrot elviselt volna, a képen ezt még nem érzékeltem. Hiszen ez csak egy vajas tészta, ami alapjában véve sós, és ahol nincs éppen lekvár, az ugye nem is édes....
Na de jöjjön a recept. Ezt a vizsgatételeimből vettem, az elkészítését pedig innen kuksiztam el. Böngésszetek nyugodtan az oldalon,mert hasznos dolgokat mutat!Cukraszsütik blog
Az anyaghányad:
* 250 g liszt
* 250 g sütőmargarin, vagy vaj
* 125 ml víz
* 5 g só
* ecet

Először is a vaj 80%-át és a liszt 20 %-át kivesszük, és ezt egybegyúrjuk, kis téglává, majd betesszük a hűtőbe.
A van maradék 20%-át és a liszt ugye még 80 %-át a sóval és ecettel egybegyúrjuk. Adagoljuk hozzá apránként a vizet is. Majd gombóccá formálva a nyújtódeszkáne, bevagdossuk a tetejét. Pihentetjük.
(Én olyan 20 percgig)
Aztán fogtam a tésztát és nyújtottam neki 4 kis fület, hogy úgy nézzen ki, mintha 5 négyzet lenne összekapcsolva. Egy belül, alatta és felette is egy, és a jobb és bal oldalán is egy. Elővettem a behűtött lisztes margarinomat, majd ennek a tésztának a közepébe tettem. Kicsit elnyomkodtam rajta, majd behajtottam a fülecskéket. Kinyújtottam, téglalappá. Ekkor jött a szimpla hajtás. Ami azt jelenti, hogy képzeletben 3 felé osztjuk a téglalapot, és két oldalról a középső egyharmadra hajtjuk a két szélső egyharmadot. Fordítunk rajta 90 fokot, majd újra téglalappá nyújtás. Fontos,hogy mindig a közepétől kezdjük nyújtani, és vigyük is végig a mozdulatot,mert ha nem, nem jut mindenhová a margarinból.
Amikor megvan az újabb téglalapunk, akkor 4 felé osztjuk képzeletben. A két szélsőt ráhajtjuk a két belsőre. Így találkozik a két hajtás,amit majd egymásra is borítunk. Ekkor jön a pihentetés. Ami 20 perc.
Aztán újra ismételjük a szimpla, majd dupla hajtogatást.
Amikor kész a tészta, 5 mm vastagságúra nyújtom, próbálva szögletesben maradni....10x10-es kockákra vágtam, és mindegyikbe tettem, kb annyi sütésálló lekvárt, mint kb egy púpozott teáskanálnyi lenne.
3 féle ízből voltak nekem maradékok, így el is tudtam használni. A tésztát 2 oldalcsíkban, lekentem tojássárgával, ráhajtottam a másik két oldalt, átlósan, így lett  3-szög, és össze is ragadt a tojássárgájától.
A tetejét is azzal kentem le.
A sütőt elvileg 230 fokra kell állítani, de szerintem az baromi meleg.
Inkább olyan 200-220 fokra kell, és abban sem sokáig sütni, csak amíg feljön, aztán le kell venni 180-190 fokra. Komolyan mondom, most azonnal újrasütném, ha tehetném, de nem jó az elektromos sütőm.....
Ebből a tésztaadagból 10 db lett. Ami mondanom se kell, hogy egy 5 fős családnál.... Éjszaka még sütnöm kellett mást, hogy legyen reggelire valónk................:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése